جنگل ابر شاهرود - استان سمنان
![](http://www.citypedia.ir/wp-content/uploads/2015/04/%D8%A7%D8%A8%D8%B1.jpg)
در این جنگل ابرها آنقدر به درختها نزدیک اند که بهنظر میرسد جنگل بر روی ابرها سوار است و میتوان در میان ابرها گشت و گذار کرد و به باور بسیاری از گردشگران یکی از زیباترین چشماندازهای طبیعت ایران محسوب میشود . قدمت این جنگل مربوط به جنگلهای هیرکانی است که جزو بقایای دوران سوم زمینشناسی میباشد.
![](http://www.tabnak.ir/files/fa/news/1387/6/10/15837_915.jpg)
وجود ۸۵ نوع گونه گیاه مانند راش، بلوط، ممرز افرا، شیردار، توسکا، آزاد داغداغان، گونههای کلاه میر حسن، چوبک، اسپرس، دم روباهی، آویشن و شبدر به همراه گونههای گیاهی نادر مانند نارون، بارانک، سرخدار و مانند آنها جنگل ابر را به موزهای طبیعی تبدیل کرده است. آب و هوای خاص این جنگل، درختان متفاوتی را در خود پرورش داده که برخی از این درختها با شکل خاص خود روی زمین خزیدهاند و منظره زیبایی پدید آوردهاند. جنگل ابر یکی از بانکهای گیاهان دارویی سرشار در کشور شناسایی شده است، که همه ساله مشتاقان و علاقه مندان را از گوشه کنار جهان به سوی خود دعوت میکند.
پوشش گیاهی -
در قسمتهای جنوبی جنگل، یعنی قسمتی که به روستاها نزدیکتر است پوشش گیاهی تنک دیده میشود. در عمق جنگلٰ تپههای پرشیبی وجود دارد که سراسر پوشیده از درختان بلند است. مشهورترین درخت منطقه اورس است. درختی با ریشههای بلند که روی زمین میخزد. مناطق ابتدایی جنگل ابر ییلاق چوپانان گلستانی است، اما در عمق جنگل اثری از انسان دیده نمیشود.
![](http://bayanbox.ir/view/6626674830150368799/%D8%AC%D9%86%DA%AF%D9%84-%D8%A7%D8%A8%D8%B12.jpg)
جنگل ابر به سه دلیل برای دنیا اهمیت دارد:
- قسمتی از جنگلهای باستانی هیرکانی است و گیاهان دارویی کمنظیری دارد.
- اکوتن این ناحیه دارای اهمیت است؛ یعنی مرز میانبند بین دو اکوسیستم منطقه نیمه بیابانی و جنگلی است. بهطوریکه میتوان در جنگلهای این ناحیه درختان سوزنیبرگ را در کنار درختان پهنبرگ دید که این امر در گونههای جانوری هم تاثیرگذار بوده است.
- جغرافیای خاص منطقه که دو منطقه کم ارتفاع و بلند را در کنار هم قرار داده است دارای اهمیت است؛ بهطوری که شاهد تشکیل اقیانوس ابر در این منطقه هستیم که پدیده کمنظیری در دنیا محسوب میشود.
افزون بر زیبایی طبیعی، مشخصات کمنظیری مانند وجود گونههای متفاوت گیاهان چوبی به همراه گونههای گیاهی بسیار نادری مانند راش، بلوط، توسکا، نارون، گیلاس وحشی، بارانک، سرخدار، نمدار و مانند آنها این قابلیت را پدید آورده که این اراضی همچون موزهای زنده برای جذب گردشگران داخلی و خارجی مورد استفاده قرار بگیرد. بخشی از گردشگران خارجی این منطقه، گیاهشناسانی هستند که برای دیدن گونههای نادر گیاهی موجود در جنگلهای هیرکانی به ایران میآیند و دسته دوم، گردشگران عمومی هستند که اغلب از کشورهای آسیای میانه و خاورمیانه میآیند.
جنگل ابر درمحلی واقع است که از ضخامت کوههای البرز کاسته میشود و
ابرهای گرفتار در پشت این دیواره از لابهلای درهها به سمت جنوب سرازیر
میشوند؛ به همین خاطر تقریباً از بعدازظهر تا نیمههای شب با سرد شدن هوا
چنان مینماید که جنگل به روی ابرها سوار شده است.
مجاورت دو ناحیه کم فشار و پرفشار (دشت گرگان و منطقه ابر) باعث شده هر
وقت زمین انرژی میگیرد ابرها جابهجا شوند و بهنظر برسد که ابرها از
آسمان به زمین میآیند. این اتفاق منطقه ابر را دگرگون کرده .
از گونههای جانوری این منطقه میتوان خرس قهوهای، گرگ، پلنگ، خوک وحشی، شغال، روباه، خرگوش کل و بز، شوکا و مار و از پرندگان کبک، کبوتر جنگلی، بلدرچین، عقاب جنگلی، کرکس، شاهین، فاخته و قرقاول را نامبرد .
جاده ابر و منطقه حفاظت شده:
درسالهای گذشته طرحی برای احداث جادهای از روستای ابر به شیرین آباد موسوم به جاده ابر از سوی وزارت راه و ترابری مطرح شده و در مواردی اقداماتی نیز برای ساخت این جاده صورت گرفته است که با مخالفت جدی دوستداران و کارشناسان محیط زیست و منابع طبیعی، خبرنگاران و مطبوعات مختلف و همچنین نمایندگان مجلس، سازمان محیط زیست و وزیر جهاد کشاورزی روبرو شده است.کارشناسان این جنگل را لایه حفاظتی زمین و سپری برای حفاظت از منطقه ابر میداند و معتقدند احداث این جاده به جنگل زیبای ابر و اکوسیستم منطقه آسیب جدی میرساند.و میتواند این جنگل را که بدون شک یکی از منحصر به فردترین و زیباترین زیستبومهای ایران محسوب میشود با ادامه عملیات راهسازی در این منطقه برای همیشه محو کندهمچنین مستقل از مسئله جاده ابر، طرحی برای ارتقای جنگل ابر به منطقه حفاظت شده از سوی سازمان حفاظت محیط زیست ایران به طور جدی درحال پیگیری بود و در نهایت در 29 دی ماه 93 به منطقه حفاظت شده ارتقا یافت . لازم است ذکر شود که قبلا سه جاده به منظور لوله انتقال نفت جادهای برای لوله گاز وجادهای برای خطوط انتقال برق فشار قوی ایجاد شده است. جنگل ابر طبق بررسی های صورت گرفته امکان طراحی هیچ گونه مسیر جاده ای بر روی آن از لحاظ زیست محیطی و فنی امکانپذیر نمی باشد. از آنجایی که بیشتر منطقه دارای پوشش جنگلی و دارای شیب های ناپایدار با شیب بیش از 60 درصد می باشد هرگونه دخالت انسانی در شیب های بالا باعث تخریب بیشتر جنگل، خطر رانش، فرسایش خاک و رواناب و بالا رفتن حجم عملیات خاکی می گردد لذا با توجه به وضعیت توپوگرافی طبیعی منطقه امکان پییش بینی مسیری که از این شیب ها عبور نکند کمتر می باشد. طبق بررسی انجام شده روی نقشه زمین شناسی و خاکشناسی منطقه، ساختار ناودیسی شکل منطقه و سازندهای زمین شناسی منطقه اغلب آهکی می باشد. لذا خطر رانش زمین بصورت توده ای با هرگونه دخالت انسانی ازجمله برش زمین در قالب جاده تشدید می گردد. با اجرای هر پروژه جاده ای بطول متوسط 25 کیلومتر، حداق 6000 اصله درخت با ارزش ژنتیکی و تنوع زیستی بالا مانند سرخدار قطع خواهد شد و سطحی معادل 180 هکتار تخریب جنگل را در پی خواهد داشت.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.